tiistai 13. heinäkuuta 2010

Perus kakkupohja

Erilaisia kakkupohjaohjeita on netti pullollaan, mutta otetaas nyt vielä kerran oikein kunnolla. :D

Perus kakkupohjamassaan ei tarvitse kuin munia, sokeria ja jauhoja. Nostatusaineiden käyttö on turhaa ja voi jopa johtaa kakkupohjan halkeamiseen uunissa.

  • Ihan ensimmäiseksi laita uuni lämpenemään.

  • Muista käyttää aina puhtaita ja kuivia välineitä.


  • Käytä aina vähintään huoneenlämpöisiä munia. Ne voi myös lämmittää kädenlämpöisiksi esim. lämpimässä vesihauteessa.



  • Jauhoja on turha siivilöidä etukäteen, ne paakkuuntuvat kuitenkin massaan lisättäessä. Siivilöi jauhot sen sijaan suoraan massaan.


  • Jos kakun pinta uhkaa tummua liikaa, on uuni ollut liian kovalla tai kakku on liian ylhäällä uunissa.





  • Paistoaika ja -lämpötila riippuu kakun koosta (ja uunistakin). Isot kakut, 6 munasta ylöspäin kannattaa paistella miedommalla lämmöllä, 150-160 asteessa vajaan tunnin. Pienemmät kakut voi paistaa 180 asteessa 30-40min ja ihan pienet (1-3 munan) kakut paistuu jo alle puolessa tunnissa.


    Ns. "keskiraskas" kakkupohjamassa syntyy seuraavista ainemääristä:
    • munia 200g
    • sokeria 140g
    • vehnäjauhoja 140g
    Prosentuaalisesti reseptiä voisi ajatella näin: munien määrä on X jolloin sokeria ja vehnäjauhoja tarvitaan molempia 70% munien painosta.


    Riko munat yksitellen kopauttaen ne mielellään kulhon reunaan. Älä riko munia terävän veitsen avulla koska silloin saat todennäköisesti enemmän kuorenmurusia aikaiseksi. Munat kannattaa aina rikkoa esim. pieneen jälkiruokakulhoon ennen isompaan kulhoon laittamista, näin pystyy helpommin onkimaan mahdolliset kuorenpalaset pois.


    Laita munat ja sokeri kulhoon.


    Voitele ja jauhota vuoka vehnäjauhoilla, näin saat kakulle pehmeämmän pinnan kuin korppujauhoja käytettäessä. Jauhotuskaan ei ole välttämätöntä jos vuoan pohjalla käyttää leivinpaperipyörylää, tällöin kypsä kakku kiepsaistaan irti pienellä paletilla vuoan reunoilta.


    Ala vatkata massaa aluksi pienellä nopeudella jotta munien rakenne menee kokonaan rikki. Nosta sen jälkeen nopeutta niin että kone käy n. 75% maksiminopeudesta (käsivatkaimen kanssa voi surruuttaa täysillä, kuten myös ranteenvoimin toimiessa).










    Vaahto alkaa muodostua.

    Tässä vaahto ei ole vielä valmista. Sen huomaa valuvasta massasta ja siitä että pinnalla näkyy selvästi isoja ilmakuplia. Jatka vielä vatkaamista.










    Kun vatkain tuntuu "pyörivän" vaahdon sisällä vatkaamisen sijaan, lopeta vatkaus.

    Valmis vaahto on paksua ja ei-niin-valuvaa...

    Ja se kuuluisa jälki jää hetkeksi näkyviin kun massalla koittaa kirjoitella. Oikeasti massalla pystyy kirjoittamaan etunimensä, täytyypä napata siitäkin joskus kuva. :)

    Siivilöi jauhot massaan parissa-kolmessa erässä, sekoittele varoen. Vältä voimakasta vatkaamista tässä vaiheessa.

    Kaada massa vuokaan, mutta jätä pahimmat jauhoreunat kaapimatta.

    Jos joku ihmettelee joskus mistä kakkupohjaan tuli jauhopaakkuja vaikka jauhot oli siivilöity massaan, tässä vastaus. Jos nämä jauhoklimpit kaapii mukaan vuokaan, laskeutuu ne todennäköisesti vuoan pohjalle. Nam. ;)

    Tässä on 7 munan kakkupohjamassa hieman liian isossa 26-senttisessä vuoassa (koska kakkuun tulee paksut täytekerrokset enkä halunnut kakusta ylikorkeaa...). Normaalisti n. 1/4 vuoasta riittää kohoamisvaraksi.

    Pohja uunista ulos.

    Hyvä merkki pohjan varmasta kypsyydestä on kun kakun reunat ovat hieman irronneet vuoan reunoista. Joskaan tätä ei tapahdu jos vuokaa ei ole jauhotettu.

    Tadaa.

    Minkä kokoinen taikina riittää sitten mihinkin vuokaan? 
    Kurkkaa Leivontafoorumin tutoriaali aiheesta: kakkuvuokien riittävyys.



    Leivontafoorumille olen siis aiemmin tehnyt tutoriaalin kakkupohjasta.


    muoks: onko kellään muuten hajua miten noi turhat rivinvaihdot saa huitsin nevadaan tuolta? Onko muilla bloggerin kanssa ongelmia? :/

    9 kommenttia:

    1. Mitä vaihekuvia! I'm sooo happy! :)
      en myöskää taida olla kovin haka bloggerin kans, koska oon miettiny tota samaa.. ja muutamaa muutakin "ongelmaa" :D

      VastaaPoista
    2. Tällaiset vaihekuvat ovat hyviä, varsinkin aloittelijoille :) Siskontyttö kertoi, että heillä koulussa köksän tunnilla yks oppilas rikkoi kananmunat kuorineen päivineen kulhoon, kun tekivät kakkupohjaa... kaikille ei siis "riko kananmunat kulhoon"- juttukaan ole ihan yksiselitteisen selkeää :)

      VastaaPoista
    3. Mulla on ainakin jatkuvasti onkelmia tän bloggerin kans (nimenomaan mm. rivinvaihdot) , mutta ehkäpä se on tässä käyttäjässä vika. :/

      VastaaPoista
    4. Tää on tosi hyvä ohje. Ei ole epäonnistunut näinä muutamana kertata vielä ollenkaan. =) Mä ehkä tähdentäisin tossa, että munien paino on ilman kuoria. =)

      VastaaPoista
    5. Hyviä ohjeita ei ole koskaan liikaa ja varsinkin netissä, kun ihmiset osuvat usein ihan sattumalta blogeihin. Itse olen hiukka laiska tekemään ohjeita, just kun ajattelen, että kaikkihan nämä jo tietävät. Jos vasta aloittelee leipomista, miten ne asiat voi tietää, jos ei kukaan kerro.

      VastaaPoista
    6. Mahtavat kuvat! Olen aina tehnyt kakkupohjan yhdellä ja samalla ohjeella, jonka äiti joskus opetti, mutta olisi todellakin hauska kokeilla jotain tämän tapaista..Onkohan nuihin määriin mitään desilitroja vai pitääkö ostaa keittiövaaka...?

      VastaaPoista
    7. Kiitos kaikille kommenteista! Ja tottahan se on, joillekin uudet asiat ovat toisille itsestäänselvyyksiä...

      Paula, hee, pitäiskö oikeesti lisätä tuo että munien paino ilman kuoria? Tuo on just niitä jota ei ite tuu ees ajatelleeks.

      kotiäiti, en oo desimittoja käyttäny mutta voisin ensi kerralla koittaa muistaa mitata. :) Vaakaa olen käyttänyt aina leipoessa siitä lähtien kun sen hankin.

      VastaaPoista
    8. Hei! Onko tämä muuten joku yleinen kaava jota leipuri-kondiittorit käyttävät?

      VastaaPoista
    9. Heips anonyymi! Jahas, onpas harmillisesti kuvat hävinneet jonnekin...
      Mutta siis joo, tämä ohje löytyy Valion ja Ullankin kirjoista, joten lienee ihan yleinen "laskukaava" kakkupohjia tehtäessä. :)

      VastaaPoista

    Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.